5 manieren om gitaarakkoorden te onthouden

Als je begint met gitaarspelen komen er duizend dingen op je af. Snaren, noten, akkoorden ritme en nog veel meer. Je zal niet de eerste zijn waarvan de hersenen gaan tollen… Maar als je serieus bent in het leren van gitaar dan is het onthouden van simpele akkoorden het allerbelangrijkste. Belangrijker dan al het andere.

 

Stappen

C_chord

Stap 1: Leer de akkoorden stuk voor stuk.

Natuurlijk is het leuk om alle akkoorden even te proberen om te spelen. Maar het is super lastig om te onthouden waar je je vingers moet zetten. En ook nog op zo’n manier dat alle snaren goed klinken… Mijn advies is om eerst een makkelijk akkoord te leren en deze echt te leren spelen. Mijn keuze zou zijn om het Em akkoord te leren. Voor een video hoe je het Em akkoord leert check je deze video.
Gchord

Stap 2: Leer je het C akkoord.

Dit is een akkoord dichtbij het Em akkoord en daarom is het overpakken van deze akkoorden goed te doen. Het C akkoord leer ik je in deze video. Probeer deze akkoorden af te wisselen. Je gitaar even weg te leggen, later terug te komen en kijk dan of je nog weet hoe je deze akkoorden speelt. Doe dit net zolang je het onthouden hebt.
gitaar workout

Stap 3: Zoek een leraar.

Gebruik mijn site om verschillende akkoorden en lessen te krijgen. Kijk bijvoorbeeld bij de gitaarlessen die je hier vindt. Je kunt ook een stap verder gaan en echt gitaar leren spelen van een professionele leraar. Samen met Eltjo heb ik een erg goede beginners cursus ontwikkeld. Check hier meer informatie. Wat ook goed werkt is om opzoek te gaan naar een prive leraar. Deze kan je echt persoonlijk helpen om gitaar te leren spelen.
Bekijk Marktplaats of er een goede leraar bij jou in de buurt bij zit
c_and_g_stdchordforms

Stap 4: Gebruik ‘echt’ papier om bijvoorbeeld akkoordenschema’s uit te printen.

Via mijn pagina over gitaarakkoorden vind je een hoop bruikbare akkoorden tips en schema’s die je kunt uitprinten en uit je hoofd leren. Leer ze net als je topografie leerde vroeger op school. In rijtjes en steeds eentje erbij.
gitaarles van leraar

Stap 5: Leer makkelijke liedjes spelen.

Dit is misschien wel de beste tip! Als je drie akkoorden kunt spelen dan kun je ook liedjes spelen. Liedjes zijn leuk om te spelen en je onthoudt de gitaarakkoorden veel sneller. Andy helpt je in zjin video hoe je met 3 akkoorden het populaire liedje Chasing Cars van Snow Patrol leert spelen:

)

Dit waren een paar tips om het onthouden van gitaarakkoorden te verbeteren. Ik ben benieuwd of jij nog tips heb! Laat je tips achter onder dit bericht.

Geschreven door Jonas

Deze blog is ter inspiratie om gitaar te leren spelen. Voor een complete gitaarcursus klik hier. Of check mijn andere gratis lessen.

3 reacties op “5 manieren om gitaarakkoorden te onthouden

  1. Jonas,
    Zeer bedankt voor deze mail met tips om verder te gaan.
    Het is inderdaad lastig, maar als 65 er ga ik er nog steeds voor.
    Groet,
    Ben

  2. Zeer interessante tips! Ik ga vooral akkoord dat als je een beginner bent dan moet je een goede leraar vinden om alles correct van het begin te leren. Mijn dochter leert nu gitaar spelen en nu zijn wij op zoek naar zo’n specialist voor haar. Nu zoek ik noten van haar favoriete liedjes om haar verder te motiveren en tonen dat het gitaar spelen heel leuk kan zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.