5 tips om gitaarakkoorden te leren

Noten, snaren, rechter, linkerhand techniek. Het hoort allemaal bij het leren van gitaar spelen. Maar uiteindelijk wil je toch gewoon akkoorden kunnen spelen. Met akkoorden kan je liedjes spelen. Elk pop liedje dat er bestaat is opgebouwd uit gitaar akkoorden. En het voordeel is dat gitaar akkoorden helemaal niet zo moeilijk zijn. Als je eenmaal de handigheid gevonden hebt zal je je afvragen wat je er ooit moeilijk aan gevonden hebt. Zoals altijd, oefening baart kunst en niet alleen kunst maar ook automatisme. En waarom zou je oefenen? Om een E akkoord te kunnen spelen? Dat is echt heel saai om 5 minuten een E akkoorden aan te slaan. Wat wel leuk is, is om een E, een D en dan een A aan te slaan. Met deze 3 akkoorden speel je een liedje en dat kan je best prima 20 minuten volhouden. En je raadt het al.. in die 20 minuten leer je je akkoorden spelen.

Voilà, tip 1.

Zoek een liedje uit dat jij leuk vindt en uit 3 akkoorden bestaat. Check hier een lijstje. Leer de akkoorden van het liedje dat je leuk vindt. Je zal zien dat je jammer genoeg niet in 1 keer vloeiend zal spelen. Daarom ontleed het akkoord eerst..

Tip 2

Stel, jouw liedje bestaat uit E, A, D. Ontleed dan eerst het E akkoord. Welke snaren moet ik aanslaan? Antwoord: alle 6. Welke snaren moet ik indrukken, antwoord: nummer 2, 3 en 4 (van bovenaf). Welke in welke hokjes (fret) moet ik de snaren in drukken? Antwoord: snaar 2 hokje 2, snaar 3 hokje 2 en snaar 3 hokje 1. Ok prima nu bepalen welke vingers je moet gebruiken. Vingerzetting dus.

Tip 3

Ok je weet dat je het E akkoord gaat leren en je weet welke snaren en hokjes hiervoor nodig zijn. Nu dien je te bepalen welke vingers je hiervoor moet gebruiken. Voor het E akkoord gebruik je je middel vinger voor de 2de snaar 2de hokje je ringvinger voor de derde snaar 2de hokje en je wijsvinger voor de 4de snaar 1e hokje. Probeer het maar. En je zult waarschijnlijk zien dat als je probeert het akkoord aan te slaan dat dan je goede bedoelingen als je kaartenhuis in elkaar donderen. Het klinkt niet he. Dat komt omdat je je vingers wel op de goede positie hebt staan maar dat je je hand nog niet goed hebt gepositioneerd.

Tip 4

Nu wordt het lastig. Zet je vingers op de goede posities en sla met je duim elke snaar aan. Elke snaar zou goed moeten klinken, als dat niet het geval is dan doe je iets verkeerd J. Probeer je hand zo te positioneren dat je geen snaren dempt en dat je vinger toch genoeg kracht hebben om de snaren in te drukken en dat je er niet al te spastisch bij gaat zitten. En besef als je dit aan doen bent.. Eric Clapton, John Mayer en B.B. King hebben in de precies dezelfde positie gezeten als jij nu zit.

Tip 5

Veel tijd in tip 4 stoppen. Dit is echt de crux. Als het een beetje klinkt ga je naar het D akkoord en dan het A akkoord. En dan begint het langzamerhand echt leuk te worden. Dan kan je heel langzaam en nog met heel veel fantasie een liedje horen met de drie akkoorden. Zodra je een liedje begint te horen dan ben je zover. Duurt nog wel even maar toch. Maar probeer het maar eens een maandje vol te houden en zie wat er gebeurt.

 

Succes!

Geschreven door Jonas

Deze blog is ter inspiratie om gitaar te leren spelen. Voor een complete gitaarcursus klik hier. Of check mijn andere gratis lessen.

6 reacties op “5 tips om gitaarakkoorden te leren

  1. Steeds maar uitstellen uitstellen.
    M’n gitaar blijft steeds langer op z’n plek staan. Akkoorden leren is saai maar deze stukje geeft me weer een steuntje in de rug om het te doen. Zo is ’t leuk
    Dank je wel

  2. Une correspondante étatsunienne me complimente d’avoir repéré in extremis une petite faute dans un communiqué de presse en Anglais, qui est ma langue de travail mais pas ma langue maternelle.Je lui ai expliqué qu’en comparaison des flagellants flagellés, des affaires qui se sont succédé et non pas succédées, des membres de l’assistance travestis et peu raffinés qui critiquent certains discours repérer sa petite erreur n’était que de la roupie de chat ou du pipi de sansonnet.

  3. vue demem… ça peut me couter vraiment cher a long terme :/ @ FrankA court terme oui lolQuestion comme ca … Selon vous les questions pièges ou les questions réfléchies devraient-elles être demandé uniquement lors de la première rencontre?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.