Gitaarakkoorden

Laatste update 5 november 2017

Gitaarakkoorden info

Gitaarakkoorden hoe werkt dat? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om alles van gitaarakkoorden te weten te komen. Om je wat makkelijker te laten navigeren hieronder een klein menu met de verschillende onderdelen van de pagina. Als je op een link uit het menu klikt wordt je automatisch naar de juiste plek op de pagina geleid. Veel plezier en succes! Als je vragen hebt kun je deze altijd onder in de reactie box stellen!  

MENU

Gitaarakkoorden – de basis

Gitaarakkoorden zijn er in overvloed. Er zijn er tussen de 40.000 en 450.00 (!).. Maar deze hoef je echt niet te leren om gitaar te spelen. 4 akkoorden zijn al genoeg om honderden liedjes mee te kunnen spelen. Hieronder vind je de meest gebruikte akkoorden, deze zijn onderverdeeld in Majeur akkoorden, Mineur akkoorden en 7-akkoorden. Van elk van deze zijn er 7 basic akkoorden:

 1. A gitaarakkoord
 2. B gitaarakkoord
 3. C gitaarakkoord
 4. D gitaarakkoord
 5. E gitaarakkoord
 6. F gitaarakkoord
 7. G gitaarakkoord

Voordat je begint met het bekijken en oefenen van de gitaarakkoorden is het goed om te leren op welke manier je het gitaarakkoorden schema moet lezen. Wil je direct naar de gitaarakkoorden klik je hier. 

Hoe lees je gitaarakkoorden?

In de gitaarles over akkoorden heb je al kunnen iets over akkoorden kunnen leren. Kijk hier nog even om je geheugen op te frissen. Een akkoorden schema zijn een aantal akkoorden (akkoord diagrammen) naast elkaar die samen een liedje kunnen vormen. Vaak bestaat een (pop) liedje tussen de 4 en 8 akkoorden. Een akkoord diagram is een eigenlijk de visualisatie van een gitaar akkoord. Een voorbeeld van een gitaar akkoord diagram zie je hier:

gitaar-akkoord-C

 

 

 

Het werkt zo op de gitaarnek:

akkoord gitaarnek

 

 

  

Zoals je ziet is het diagram een afspiegeling van de gitaarnek. De zwarte rondjes die je op het C diagram ziet staan voor de plekken waar de vingers moeten staan. De plekken waar niets staat hoeft geen vinger neer gezet te worden. Wel moeten de snaren aangeslagen worden (tenzij en een x boven de snaar staat).

Als we nog eens naar het C- diagram kijken valt het volgende op:

gitaar-akkoord-C

 

 

We kijken van links naar rechts. De snaren zijn dan: E – A – D – G – B – E

 • De lage E snaar (1ste van links) wordt enkel aangeslagen niet ingedrukt met de linkerhand
 • de A snaar wordt ingedrukt op het 3de vakje
 • De D snaar wordt ingedrukt op het 2de vakje
 • De G snaar wordt niet ingedrukt, enkel aangeslagen
 • De B snaar wordt ingedrukt op het 2de vakje
 • De hoge E snaar wordt niet ingedrukt, enkel aangeslagen

Als we het over gitaar akkoorden hebben dan gaat het vaak over vingerzetting. Dit is belangrijk om te weten dus… Voor de duidelijkheid de onderstaande afbeelding:

gitaar-akkoord-vingers

 

 

 

 

 

Akkoorden schema’s

E Akkoord

E akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Ringvinger
3.Wijsvinger

e akkoord audio

A akkoord

a akkoord

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Wijsvinger
2.Middelvinger
3.Ringvinger

a akkoord audio

 

D Akkoord

D akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Wijsvinger
2.Middelvinger
3.Ringvinger

d akkoord audio

C Akkoord

c akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Ringvinger
2.Middelvinger
3.Wijsvinger

c akkoord audio

G Akkoord

g akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Wijsvinger
3.Ringvinger

g akkoord audio

F Akkoord

F akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Wijsvinger
2.Middelvinger
3.Ringvinger

f akkoord audio

Em Akkoord

em akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Ringvinger

em akkoord audio

 

Am Akkoord

am akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Ringvinger
3.Wijsvinger

am akkoord audio

 

Dm Akkoord

dm akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Ringvinger
3.Wijsvinger

dm akkoord audio

B Akkoord

B akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Middelvinger
2.Ringvinger
3.Pink
4.Wijsvinger

 

Gm Akkoord

Gm akkoord

 

 

Vinger positie van boven naar beneden:

1.Wijsvinger
2.Ringvinger

 

 

En een schema om het uit te printen:

gitaar-akkoorden-basis

 

 

 

 

 

 

De beste manier om de gitaarakkoorden te leren is om liedjes te spelen. Je zal merken dat het nog niet zo makkelijk is in het begin en dat het een best druk van worden op de gitaarhals. Daarnaast zijn de zogenaamde overgangen ook niet altijd makkelijk. Met overgangen wordt bedoeld een akkoordenschema, dus zoals het in een liedje gaat gitaarakkoorden achter elkaar vloeiend spelen. Dit betekent dat je de gitaarakkoorden die je wil spelen goed moet kennen en snel moet kunnen zetten zodat het vloeiend klinkt.

Om akkoorden en liedjes te oefenen is er een speciaal ebook gemaakt. Check het hier of vul je e-mail adres hieronder in. het zal je zeker helpen.

Majeur akkoorden

De meest voorkomende gitaar akkoorden zijn de majeurakkoorden. Elke noot heeft een akkoord, dus er zijn zeven majeurakkoorden. Laten we om te beginnen eens kijken naar het A majeur-akkooord:

A majeur:

E -----0--------
B -----2-------- (p)
G -----2-------- (r)
D -----2-------- (m)
A -----0--------
E -----X-------- 

Zoals je ziet, heb je drie vingers nodig om dit akkoord te spelen: de pink (p), de ringvinger (r) en de middelvinger (m). Om een A majeur-akkoord te spelen, plaats je je vingers op de D-, G- en B-snaar op de tweede positie. Speel vervolgens het akkoord, maar vergeet niet dat je de eerste (E-)snaar niet aanslaat. Zoals je boven ziet, heb ik daar een -X- gezet, wat betekent dat je die snaar met rust moet laten. De -O- betekent dat je die snaar ‘open’ speelt, dus zonder dat er een vinger op staat. En dat is hem dan, het A majeur-akkoord!
Kijk dan eens naar de andere majeurakkoorden en probeer ze een voor een te spelen. Neem de tijd, want dit is niet gemakkelijk, en de tijd is nodig om erachter te komen waar je mee bezig bent.

C majeur         D majeur

E -----0--------     E -----2-------- (m)
B -----1-------- (w)   B -----3-------- (r)
G -----0--------     G -----2-------- (w)
D -----2-------- (m)   D -----0--------
A -----3-------- (r)   A -----X--------
E -----X--------     E -----X--------

 

E majeur         G majeur

E -----0--------     E -----3-------- (p)
B -----0--------     B -----0--------
G -----1-------- (m)   G -----0--------
D -----2-------- (p)   D -----0--------
A -----2-------- (r)   A -----2-------- (m)
E -----O--------     E -----3-------- (r)

Voor sommige akkoorden die hierboven staan, heb je nogal lenige vingers nodig hier en daar, maar met een beetje oefening, gaat dat vanzelf goed.

Goed, ik heb gezegd dat er zeven majeurakkoorden zijn, maar tot nu toe heb je er nog maar vijf gespeeld. Dat komt omdat de twee overgebleven akkoorden barre akkoorden zijn, en die zijn wat moeilijker dan de andere akkoorden. De barré akkoorden zijn de B majeur en de F majeur. Laat ik ze eerst even uitschrijven:

 

B majeur         F majeur

E -----2-------- (w)   E -----1-------- (w)
B -----4-------- (p)   B -----1-------- (w)
G -----4-------- (r)   G -----2-------- (m)
D -----4-------- (m)   D -----3-------- (p)
A -----2-------- (w)   A -----3-------- (r)
E -----X--------     E -----1-------- (w)

Okee, laten we beginnen met de B majeur. Zoals je ziet, lijkt hij op een A majeur, maar dan twee posities (= een hele noot) hoger op de hals. Het enige verschil is dat de wijsvinger ook wordt gebruikt en wel op de tweede positie. Dit is het moeilijke gedeelte. Hoe speel je de B majeur? Plaats je drie vingers op de vierde positie. Dan heb je je wijsvinger nog over, en dat komt goed uit, want die plaats je nu over alle snaren heen, net achter de tweede fret. Hard drukken, want anders klinkt het akkoord straks afschuwelijk…. Nou, probeer de B majeur maar eens te spelen!
Hetzelfde verhaal gaat op voor de F majeur, de lijkt op de E majeur maar hoger op de hals. Plaats je ringvinger en pink op de derde positie, de middelvinger op de tweede, en de vinger die weer over is, de wijsvinger, op alle zes de snaren op de eerste positie. Speel dan het akkoord.
Dit zijn dus wat men de barré akkoorden noemt. Ze zijn moeilijk, maar het is noodzaak dat je ze leert, dus neem de tijd ervoor!

Leer hoe je het D akkoord en G akkoord moet spelen!

g and d chordsEindelijk! Na alle lessen over de onderdelen van een gitaar, het aanslaan en vingerzetting is het dan nu tijd voor je eerste akkoord! In deze les leer je 2 akkoorden de D en de G hiermee kun je direct het nummer Knockin’ on Heavens Door spelen. Deze 2 akkoorden worden open akkoorden genoemd dat betekent dat je ook ‘losse’ snaren meespeelt en dat deze deel uitmaken van het akkoord.

Hiernaast zie je een blauwdruk van een gitaarhals. De snaren van links naar rechts zijn de E – A – D – G – B – E. Wanneer er een kruis staat betekent dat je deze snaar niet moet aanslaan. De cijfers 1, 2 en 3 refereren naar je vingers zoals we in les vingerzetting besproken hebben.

Probeer je vingers op de juiste posities te zetten en probeer de onderste 4 snaren aan te slaan. Als het goed is lukt het de eerste keer niet.. Dit is heel normaal en je zult zien dat na een aantal keer oefenen dit steeds beter zal gaan.

Het G akkoord is iets moeilijker omdat de vingerzetting iets meer van je hand vraagt. Vooral het neerzetten van je vinger #4 de pink zal voor wat moeilijkheden zorgen. Maar probeer ze maar neer te zetten en onthoud dat je de gitaar recht op je been laat rusten en en je je vingers zo recht mogelijk op de snaren zet. Gebruik de video om precies te zien wat je moet doen.

Deze komen ook terug in het gratis lesboek dat je hier kunt verkrijgen.

Leer hoe je het Am7 akkoord en C akkoord moet spelen!

In deze video leer je hoe je het am7 gitaarakkoord en c gitaarakkoord leert spelen. Deze 2 basis gitaarakkoorden zijn erg belangrijk om liedjes te leren spelen.

Je kunt nu al het D en het G akkoord spelen! Wees niet bang je zult nog veel moeten oefenen om het echt goed te kunnen spelen. In deze les leer je nog 2 akkoorden. Met 4 akkoorden kun je een heleboel liedjes spelen. Je kunt dan alle gitaarakkoorden door elkaar gooien om nog meer verschillende liedjes te spelen.

Hieronder vind je de 2 akkoorden uitgeschreven. Let goed op de vingernummers en welke snaren je wel en niet mag aanslaan. Degene met de kruisjes niet en de rest wel.

Bekijk ook de video om nog beter te zien hoe je deze gitaarakkoorden dient te spelen. Zorg ervoor dat je deze gitaarakkoorden goed leert spelen want in de volgende gitaarles zul je alle 4 de gitaarakkoorden gaan spelen. In deze les gaan we verder met de 4 akkoorden.

 

Mineur akkoorden

In de gitaarles over majeur toonladders heb je al heel wat geleerd over majeur toonladders en de Drie Akkoorden Theorie. Laten we nu eens naar wat andere gitaarakkoorden gaan kijken, namelijk naar de mineurakkoorden.

Voor elke noot bestaat een mineur gitaarakkoord. ‘Mineur’ betekent dat root snaar van het majeur gitaarakkoord een halve toon naar beneden gaat ten opzichte van de ‘natuurlijke’ noot. Laten we eens naar de A mineur kijken om te zien wat ik bedoel:

A mineur:

E -----0-------
B -----1------- (m)
G -----2------- (p)
D -----2------- (r)
A -----0-------
E -----X-------

Zoals je ziet, gaat de B-snaar een halve noot naar beneden, en de vingerzetting verandert dus ook een tikkeltje. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle andere majeur akkoorden, dus ik zal ze hier een voor een uitschrijven:

C mineur:         D mineur:

E -----3------- (w)   E -----1------- (w)
B -----4------- (m)   B -----3------- (r)
G -----5------- (p)   G -----2------- (m)
D -----5------- (r)   D -----0-------
A -----3------- (w)   A -----X-------
E -----X-------     E -----X-------

Zoals je ziet, verandert de C veel meer dan de andere gitaarakkoorden wanneer hij van een majeur een mineur akkoord wordt. Het wordt een barre. Op zich is dit gemakkelijk te begrijpen, zeker wanneer je naar de B mineur kijkt:

B mineur:         

E -----2------- (w)  
B -----3------- (m)  
G -----4------- (p)   
D -----4------- (r)  
A -----2------- (w)  
E -----X-------

De C mineur en de B mineur gitaarakkoorden zien er bijna hetzelfde uit, alleen de plaats op de hals verschilt 1 positie (wat logisch is, omdat het van B naar C maar een halve noot, en dus een positie, is).

Okee, nu de andere mineur akkoorden nog:

E mineur:         F mineur:

E -----0-------     E -----1------- (w)
B -----0-------     B -----1------- (w)
G -----0-------     G -----1------- (w)
D -----2------- (p)   D -----3------- (p)
A -----2------- (r)   A -----3------- (r)
E -----0-------     E -----1------- (w)

Als je naar de F mineur kijkt, is het makkelijke te raden hoe de G mineur eruit zal zien:

G mineur:

E -----3------- (w)
B -----3------- (w)
G -----3------- (w)
D -----5------- (p)
A -----5------- (r)
E -----3------- (w)

Als je de majeur en mineur gitaarakkoorden eens wilt oefenen in een liedje, zou je de gitaarakkoorden van Hotel California van The Eagles kunnen spelen. Dat is een redelijk simpel nummer, waarin veel gitaarakkoorden zitten die je in deze lessen al hebt geleerd. Er zit maar een gitaarakkoord in dat je nog niet hebt geleerd, namelijk het F# akkoord. Dat ziet er als volgt uit:

F#:

E -----2------- (w)
B -----2------- (w)
G -----3------- (m)
D -----4------- (p)
A -----4------- (r)
E -----2------- (w)

Bedenk voordat je het nummer gaat spelen eerst even zelf waarom dit een F# is. Dat zou je nu onderhand wel moeten kunnen!! Goed, hier komen de akkoorden voor Hotel California:

Bmin F# A E G D Emin F#

Speel ze achter elkaar door en je zult het beroemde Eagles-nummer horen!

Sus4 akkoorden

Als je dacht dat je nu alle akkoorden kende, dan heb je het mis. Ik wil nu naar wat andere akkoorden gaan kijken, die nog redelijk vaak gebruikt worden en die je dus moet kennen. Deze gitaarakkoorden worden Sus4 akkoorden genoemd, en ze lijken een beetje op majeur akkoorden. Het verschil is dat root snaar een halve noot omhoog gaat. Om dit te illustreren, moet je maar eens kijken naar de Asus4 en het A majeur akkoord:

A sus4:			A majeur: 	 

E -----0-------		E -----0-------
B -----3------- (m)	B -----2------- (p)
G -----2------- (p)	G -----2------- (r)	
D -----2------- (r)	D -----2------- (m)	
A -----0-------		A -----0-------
E -----X------- 	E -----X-------

Zoals je ziet, gaat de vinger op de B-snaar van het A majeur gitaarakkoord een halve noot omhoog. Daardoor verandert de vingerzetting trouwens ook. Verder kan ik je weinig leren over Sus4 akkoorden. Kijk zelf maar:

C sus4:         D sus4:

E -----0------- 	E -----3------- (p)
B -----1------- (w)   B -----3------- (r)
G -----0-------     G -----2------- (w)
D -----3------- (p)   D -----0-------
A -----3------- (r)   A -----X-------
E -----X-------     E -----X-------
B sus4:         

E -----2------- (w)  
B -----5------- (p)  
G -----4------- (r)   
D -----4------- (m)  
A -----2------- (w)  
E -----X-------
E sus4:         F sus4:

E -----0-------     E -----1------- (w)
B -----0-------     B -----1------- (w)
G -----2------- (p)   G -----3------- (p)
D -----2------- (r)   D -----3------- (r)
A -----2------- (w)   A -----3------- (m)
E -----0-------     E -----1------- (w)
G sus4:

E -----3------- (p)
B -----1------- (w)
G -----0------- 
D -----0------- 
A -----2------- (m)
E -----3------- (r)

Okee. Let’s play some rock ‘n’ roll now!!! De rock ‘n’ roll akkoorden die ik je nu zal leren, zijn makkelijk te begrijpen en makkelijk te spelen. Plus, als je ze speelt, zal het klinken alsof je al redelijk goed gitaar speelt!! Ik zal de TABS eens opschrijven. Speel gewoon precies wat er staat:

E	     E  	      A
----------------|-----------------|-----------------|
----------------|-----------------|-----------------|
----------------|-----------------|-----------------|
----------------|-----------------|-2-4-2-4-2-4-2-4-|
-2-4-2-4-2-4-2-4|-2-4-2-4-2-4-2-4-|-0-0-0-0-0-0-0-0-|
-0-0-0-0-0-0-0-0|-0-0-0-0-0-0-0-0-|-----------------|
tel tot acht	 tel tot acht	  tel tot acht
E		 B	 A	  E		B
----------------|--------|--------|------------|-2--||
----------------|--------|--------|------------|-4--||
----------------|--------|--------|------------|-4--||
----------------|-4-6-4-6|-2-4-2-4|------------|-4--||
-2-4-2-4-2-4-2-4|-2-2-2-2|-0-0-0-0|-2-4-2-4-2-4|-2--||
-0-0-0-0-0-0-0-0|--------|--------|-0-0-0-0-0-0|-X--||
tel tot acht	 vier	  vier   zes	     twee

Klinkt al aardig rock ’n roll, toch?? Dat wil zeggen, als je de akkoorden snel genoeg kunt spelen ;-))))))

Voor alle andere lessen kan je de gitaarlessen checken.

Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Doe mee met de conversatie

21 reacties

 1. Ik had al lessen in akkoorden gehad en dat gaat me goed af (speel ongeveer 5 maanden en zo’n 35 liedjes lukken aardig)
  Bij de TABS blijf ik echter steken, neem dat rock ’n roll liedje, lijkt simpel.
  Ik weet op welke snaar ik moet zijn maar hoe zet ik die 2-4-2-4-2-4-2-4, is dat op de 2e-4e fred??? o-o-o-o-o is open snaar toch?…

  1. nee het E akkoord is met dikkere snaren gespeeld
   Am akkoord is met de wat dunnere snaren gespeeld

 2. In mijn boek voor Acoustic Guitar staat de G major anders afgebeeld als hier in het filmpje, hoe kan dit? Hij gebruikt volgens mijn boek de G en dan ook nog een andere vinger samenstelling?

 3. Klopt dat A sus4 akkoord wel met die vingers op die fretten? Ik speel nog niet (wel net een gitaar besteld) en bereid me voor op pijnlijke vingers maar dit akkoord zo pakken lijkt me wel heel pijnlijk.

 4. wat houden de witte puntjes in boven de schema’s om uit te printen op deze pagina?
  de zwarte puntjes snap ik, daar zet je je vingers neer, maar waar zijn die witte voor?

 5. klopt het dat in de omschrijving van het c akkoord, helemaal bovenaan er eigenlijk moet staat dat de B snaar in het eerste vakje moet worden aangeslagen? Anders snap ik het nu al niet meer :p

 6. HEB JE OOK EEN CURSUS VOOR LINKSHANDIGEN, OF MOET IK ZOALS BIJ VELE LERAREN DIE RECHTSHANDIG ZIJN EN NIET WETEN HOE ZE EEN LINKSHANDIGE LES MOETEN GEVEN EEN SPIEGEL GEBRUIKEN????

 7. Heb je in het prachtige uitklikschema ook de akkoorden van de toonladders van C#/D#
  F#/G#/Db/Eb/Gb/Ab/ en Bb?
  Ik zie alleen maar A,B,C,D,E,F en G

 8. Hallo, ik heb ’n C-akkoord waar telkens ’n d bij komt (c wordt d).
  Is dit ’n C9-akkoord?
  Dan gaat de melodie naar het F-accoord en de d én de e blijven doorklinken, dus f-a-(c)-d-e
  Hoe heet dit akkoord?

  Bij voorbaat dank,
  Frans

 9. Hallo,
  Ben bezig voor een opdracht op school om een lied te schrijven. Nu heb ik een akkoord maar weet niet hoe hij heet. Het is een A-akkoord zonder de B (2nd fred D-G) wat voo4 akkoord is dit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.