Gitaarles: Gitaar leren spelen

Voor gitaarakkoorden check hier.

Er zijn mensen van 70 die gitaar leren spelen en kids van 9 die gitaar leren spelen. Als je naar de muziekschool gaat krijg je linear gitaarles. Dat wil zeggen je begint bij het begin en gaat stapje voor stapje heel gedetailleerd door alle basis stof heen. Dat is een sterke basis maar wel een langzame en vooral in het begin vaak saaie weg. Mijn methode is niet perse beter maar wel sneller.

Paar dingen die je voordat je begint met gitaarles.

Het lijkt onmogelijk.

Je snapt werkelijk niet hoe het kan dat iemand normaal geluid uit een gitaar krijgt. Je krijgt je vingers niet gebogen je vingertoppen blijven niet op de snaren staan, het voelt 100% onnatuurlijk. Terwijl je in hoofd lekker staan los te rammelen op een gitaar en alle golden oldies mee speelt. Dat gaat ook gebeuren maar je moet even door de rotte appel heen.

Je vingers doen pijn
Iedereen die regelmatig gitaar speelt kan zijn vingers 10 minuten in een kaars houden zonder dat het pijn doen (don’t try this at home). Puur en alleen door de lagen eelt die gitaristen gekweekt hebben op hun vingertoppen. Kweken doet pijn, dat zal je merken. Even doorzetten dan heb je er nooit meer last van.

Je MOET oefenen
Dagdromen is een start, oefenen maakt het werkelijkheid. Oefenen als je gitaar kunt spelen is super leuk. Oefenen als je er nog hout van kan niet zo. Maar met alles, oefening baart kunst. Zet je gitaar in de kamer waar je het meeste bent zodat je hem makkelijk kunt pakken. Zet jezelf 10 minuten per dag toe om te oefenen binnen een paar dagen merk je verschil en binnen een paar weken wordt het leuk..

Gitaarles boek en 4 gitaar akkoorden video lessen.

Materiaal

Om te starten heb je in ieder geval een gitaar nodig. Ik raad je aan om met een akoestische gitaar te beginnen. Leen er een van een vriend of koop er eentje tweedehands. Check hier de akoestische gitaren onder de 200 Euro op Marktplaats Je kan kiezen voor een akoestische gitaar met ijzeren snaren (country gitaar) of met nylon snaren. Het voordeel van ijzeren snaren is dat de hals wat smaller is en dus makkelijker voor je vingers. Nadeel is dat ijzeren snaren nog meer in je vingers snijden en in het begin dus pijn kan doen. Bij nylon snaren (klassieke gitaar) is dat precies andersom, bredere nek, zachtere snaren.

Verder heb je een stemapparaat nodig. Je gitaar stemmen doe je na een tijdje op gehoor maar in het begin kan je het beste een steuntje gebruiken. Makkelijkst is via de app en er zijn een aantal gratis stem apps. Ik gebruik GuitarTuna kun je opzoeken in de IOS app of Google Play store.

Een shortcut naar succes bestaat niet en ook niet in gitaar leren spelen. Wel kunnen hoofd van bijzaken onderscheiden worden. Als ik je 1 advies mag geven. Zodra je merkt dat je interesse is gewekt zoek z.s.m. een ‘echte’ gitaarleraar en neem een aantal lessen. Gitaarspelen is moeilijk en niet super leuk in het begin. Je interne motivatie helpt je het eerst stuk maar dan heb je iemand nodig die je motiveert om door te gaan wanneer het lastiger wordt. Dat duurt max een paar maandjes en dan kan je genoeg om je interne motivatie weer te gebruiken om door te gaan. Als je hulp nodig hebt stuur mij een bericht.

Eerst de basis

80% van dit onderstaande plaatje kan je vergeten maar toch goed als referentie en voornamelijk omdat het je laat zien wat de hals, fretten en stemmingsmechanismen zijn aangezien je dat veel zal horen.

gitaarles - gitaar onderdelen

Gitaar vasthouden

Je kunt je gitaar op 2 manieren vasthouden. Maar doe maar gewoon op je rechter been (als je rechts bent). Zit rechtop, houd de gitaar dicht tegen je aan en probeer de gitaar recht te houden in plaats van schuin. Je zal de gitaar schuin willen houden om zo de snaren te kunnen zien maar zodra je dit doet zal je merken dat vingerzetting bijna niet meer mogelijk is. Dus houd hem recht. Hieronder een video die het nog eens uitlegt.

Gitaarsnaren

Gitaar heeft 6 snaren van dik naar dun. E, A, D, G, B, E en zo onthoud je het: Een Aap Die Geen Bananen Eet.

In tabulatuur (noten lezen voor mensen die geen noten lezen) ziet dat er zo uit:

gitaarles - tabs uitleg

Zoals je kunt zien, is de lage, dikke E-snaar de onderste snaar. Deze lage E is de eerste snaar die je ziet wanneer je de gitaar op je schoot houdt.

Vingerzetting

Om akkoorden te leren spelen moet je eerst weten hoe je je vingers op de hals van de gitaar moet zetten. Je wijsvinger wordt 1ste vinger genoemd, je middelvinger wordt de 2de vinger genoemd, je ringvinger wordt de 3de vinger genoemd en je pink wordt de 4de vinger genoemd. En zo zet je je vingers neer. Wijsvinger in vakje 1, middelvinger in vakje 2 en ringvinger in vakje 3.

gitaarles - vingerzetting

Fretten zijn de vakje dit je op de gitaarhals ziet

gitaarles - gitaar fret uitleg

Gitaarles oefeningen

Gitaarles boek en 4 gitaar akkoorden video lessen.

Je vindt 3 oefeningen die allemaal bestaan uit bestaande liedjes. Van makkelijk naar moeilijker. De eerste gitaarles oefening bestaan uit 3 makkelijke en herkenbare intro’s, de tweede oefening bestaat uit 2 akkoorden liedjes de derde oefening uit 3 akkoorden liedjes en de vierde oefeningen uit 4 akkoorden liedjes.

Gitaarles oefening 1: Intro’s

We starten met 3 simpele intro’s die, als we dit leren, ons helpen met ritme, vingerzetting en tokkelen.

Intro 1 Nothing else matters – Metallica

Een intro waarbij je je linkerhand in je zak mag houden. Het intro wordt open getokkeld (open wil zeggen geen vakjes ingedrukt maar enkel losse snaren). Let goed op welke snaren en aangeslagen mogen worden en wanneer. Dit is een perfect oefening om je rechterhand techniek te oefenen.

Hier het origineel (de clip is ook wel de moeite waard)

De tablatuur (notenschrift voor mensen die geen noten kunnen lezen)  vind je hieronder.

gitaarles - nothing else matters tabs

En hier de intro uitleg.

Intro 2 Come as you are –  Nirvana

Om je geheugen te verversen hier de akoestische versie.

Het intro bestaat uit een riff (deuntje) waar 2 snaren gebruikt worden en in totaal 2 vakjes (1 en 2). Tablatuur vind je hier.

gitaarles - come as you are tabsZorg ervoor dat je het liedje kan neuriën dat helpt je bij het onthouden van de vingerzetting en snaar aanslag. Bekijk de video hieronder die je rustig uitlegt hoe je het intro speelt.

 

Intro 2 Seven nation army –  White Stripes

Wereldberoemd maar hier nog een keer een opfrisser

Dit intro leert je vingerzetting over grote delen van de hals. Zorgt ervoor dat je een clean geluid produceert en dat je in het ritme blijft.

gitaarles - white stripes tabs

En hier de video uitleg.

 

Gitaarles oefening 2: 2-akkoorden liedjes

Voor meer akkoorden uitleg check even de gitaarakkoorden pagina

Er zijn veel liedjes geschreven met 2 akkoorden. Vooral als je begint met gitaar spelen is het leuk om al met 2 akkoorden liedjes te spelen en vooral om aan iemand te laten horen dat je vordering aan het boeken bent! Voor deze liedjes gebruiken we 2 gitaarakkoorden het E akkoord en het A akkoord.

E akkoord:

gitaarles - e-akkoord

A Akkoord:

gitaarles - a-skkoord

2-akkoorden liedjes:

 1. For What It’s Worth by Buffalo Springfield. Video uitleg
 2. Silence Is Easy by Starsailor. Video uitleg
 3. Three Is A Magic Number. Video uitleg
 4. U.N.I. by Ed Sheeran. Video uitleg
 5. Achy Breaky Heart by Billy Ray Cyrus. Video uitleg
 6. Satisfaction by The Rolling Stones. Video uitleg
 7. Love Me Do by The Beatles. Video uitleg
 8. Never Can Tell by Chuck Berry. Video uitleg
 9. When Love Comes To Town by U2 & B.B. King. Video uitleg
 10. Elevation by U2. Video uitleg

Oefening 3: 3 akkoorden liedjes

3 akkoorden zijn genoeg om honderden liedjes te spelen. Dus hoe sneller je deze leert hoe sneller je liedjes speelt. Deze 3 akkoorden zijn zorgvuldig gekozen omdat de combinatie van deze drie zoveel liedjes hebben gemaakt. Die gaan we nu leren.

Akkoord 1: G (les video)

gitaarles - G-akkoord

Akkoord 2: C (les video)

gitaarles - c-akkoord

Akkoord 3: D (les video)

gitaarles - d-akkoord

En nu oefenen. Heel simpel. Je plaatst je vingers op de juiste snaren op de juiste vakjes en je slaat de snaren aan. Je positioneert je vingers net zo lang to een enigszins helder geluid uit de gitaar krijgt. Als je dit onder de knie hebt ga je naar een ander akkoord. En als je bij alledrie de akkoorden een geluid hebt weten te producten dan kan je de eerste oefening doen.

Je slaat het eerste akkoord aan. Dan sla je het tweede akkoord aan. Dan sla je het derde akkoord aan. Dit lukt je als je veel oefent. Het zo leer je gitaar spelen.

Als je de drie akkoorden een beetje beheerst kan je super veel liedjes spelen. Een aantal voorbeelden zijn dit:

 1. Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama (YouTube, Guitar Tab)
 2. Green Day – Good Riddance (YouTube, Guitar Tab)
 3. Sublime – What I Got (YouTube, Guitar Tab)
 4. AC/DC – You Shook Me All Night Long (YouTube, Guitar Tab)
 5. Van Morrison – Brown Eyed Girl (YouTube, Guitar Tab)
 6. Steppenwolf – Magic Carpet Ride (YouTube, Guitar Tab)
 7. Violent Femmes – Blister (YouTube, Guitar Tab)

Gitaarles oefening vier: 4 akkoorden liedjes

Het enige wat we toevoegen aan de vorige 3 akkoorden is het F akkoord. Normaal gesproken is het F akkoord niet een akkoord voor beginners omdat de vingerzetting wat ingewikkelder is maar we kunnen het F akkoord ook vergemakkelijken. Zoals hieronder.

gitaarles - f-akkoord

Liedjes met 4 akkoorden:

 1.   Journey – Don’t Stop Believing (YouTube, Guitar Tab)
 2.   James Blunt – You’re Beautiful (YouTube, Guitar Tab)
 3.   Alphaville – Forever Young (YouTube, Guitar Tab)
 4.   Jason Mraz – I’m Yours (YouTube, Guitar Tab)
 5.   Mika – Happy Ending (YouTube, Guitar Tab)
 6.   Alex Lloyd – Amazing (YouTube, Guitar Tab)
 7.   The Calling – Wherever You WIll Go (YouTube, Guitar Tab)
 8.   Elton John – Can You Feel The Love Tonight (YouTube, Guitar Tab)
 9.   Maroon 5 – She Will Be Loved (YouTube, Guitar Tab)
 10. The Last Goodnight – Pictures Of You (YouTube, Guitar Tab)
 11. U2 – With Or Without You (YouTube, Guitar Tab)
 12. Crowded House – Fall At Your Feet (YouTube, Guitar Tab)
 13. Kasey Chambers – Not Pretty Enough (YouTube, Guitar Tab)
 14. The Beatles – Let it Be (YouTube, Guitar Tab)
 15. Red Hot Chili Peppers – Under the Bridge (YouTube, Guitar Tab)
 16. Daryl Braithwaite – The Horses (YouTube, Guitar Tab)
 17. Bob Marley – No Woman No Cry (YouTube, Guitar Tab)
 18. Marcy Playground – Sex and Candy (YouTube, Guitar Tab)
 19. Men At Work – Land Down Under (YouTube, Guitar Tab)
 20. Banjo Patterson’s Waltzing Matilda (YouTube, Guitar Tab)
 21. A Ha – Take On Me (YouTube, Guitar Tab)
 22. Green Day – When I Come Around (YouTube, Guitar Tab)
 23. Eagle Eye Cherry – Save Tonight (YouTube, Guitar Tab)
 24. Toto – Africa (YouTube, Guitar Tab)
 25. Beyonce – If I Were A Boy (YouTube, Guitar Tab)
 26. The Offspring – Self Esteem (YouTube, Guitar Tab)
 27. The Offspring – You’re Gonna Go Far Kid (YouTube, Guitar Tab)
 28. Pink – You and Your Hand (YouTube, Guitar Tab)
 29. Lady Gaga – Poker Face (YouTube, Guitar Tab)
 30. Aqua – Barbie Girl (YouTube, Guitar Tab)
 31. The Fray – You Found Me (YouTube, Guitar Tab)
 32. 30h!3 – Don’t Trust Me (YouTube, Guitar Tab)
 33. MGMT – Kids (YouTube, Guitar Tab)
 34. Tim Minchin – Canvas Bags (YouTube, Guitar Tab)
 35. Natalie Imbruglia – Torn (YouTube, Guitar Tab)
 36. Five For Fighting – Superman (YouTube, Guitar Tab)
 37. Axis Of Awesome – Birdplane (YouTube, Guitar Tab)
 38. Missy Higgins – Scar (YouTube, Guitar Tab)

Tabs lezen

Leer tabs lezen. Alles wat je wil spelen is te vinden in tabs. Het is een stuk simpeler dan notenschrift en bijna alle liedjes zijn wel getabd door iemand. Het beste kun je het liedje dat je zoekt Googlen met tabs of chords erachter. Beast of burden chords. Je kan ook vaak versimpelde tabs vinden speciaal voor beginners. Het liedje is dan herschreven in makkelijke akkoorden en is alle overbodige weggelaten zodat enkel het geraamte blijft staan. Type dan Beast of Burden chords simple.

Hoe te oefenen

Focus: bepaal voor jezelf, welk intro liedje wil je het liefst willen spelen en welk 2 akkoorden liedje, welk 3 akkoorden liedje en welk 4 akkoorden liedje en ga ervoor!

Feedback: net als met alles wat je leert, weten hoe je het doet en zien of je vorderingen maakt is essentieel. Neem een video van jezelf wanneer je gitaar speelt en bekijk het ;). En zie wat je goed doet, wat minder goed gaat en wat je verbeteringen zijn.Gebruik deze video voor je volgende oefensessie. Kijk waar je gebleven bent en waar je je op moet focussen. Als je echt serieus bent in het leren van gitaar zoek een leraar of lerares. Een leraar helpt je niet alleen beter gitaar spelen maar helpt je ook motiveren om door te gaan.

3 manieren om gitaarakkoorden te onthouden

Stap 1: Leer de akkoorden stuk voor stuk.

Natuurlijk is het leuk om alle akkoorden even te proberen om te spelen. Maar het is super lastig om te onthouden waar je je vingers moet zetten. En ook nog op zo’n manier dat alle snaren goed klinken… Mijn advies is om eerst een makkelijk akkoord te leren en deze echt te leren spelen. Mijn keuze zou zijn om het Em akkoord te leren. Voor een video hoe je het Em akkoord leert check je deze video.

Stap 2: Gebruik ‘echt’ papier om bijvoorbeeld akkoordenschema’s uit te printen.

Via mijn pagina over gitaarakkoorden vind je een hoop bruikbare akkoorden tips en schema’s die je kunt uitprinten en uit je hoofd leren. Leer ze net als je topografie leerde vroeger op school. In rijtjes en steeds eentje erbij.

Stap 3: Leer makkelijke liedjes spelen.

Dit is misschien wel de beste tip! Als je drie akkoorden kunt spelen dan kun je ook liedjes spelen. Liedjes zijn leuk om te spelen en je onthoudt de gitaarakkoorden veel sneller.

5 minuten gitaarles workout

5 minuten over? Gebruik die dan om gitaar te leren spelen.

– 5 minuten slag oefenen. Demp met je linkerhand je snaren op de hals door je hand er plat op te leggen. Oefen nu je het ritme van je slag.
– 5 minuten akkoorden overgang leren. Varieer van Em naar Am.
– 5 minuten vingerzetting oefening. Begin met de Lage E snaar met je wijsvinger in het eerste vakje dan over naar je middelvinger in het tweede vakje en je ringvinger naar het derde vakje. Doe dit vervolgens op de a snaar en ga dan per snaar naar beneden.

Dit zijn drie korte oefeningen die je altijd kunt doen. Ik zal in de loop van de tijd wat meer oefeningen toevoegen!

Vragen over gitaarles stel ze hieronder!

Gitaarles boek en 4 gitaar akkoorden video lessen.

Gepubliceerd door Jonas

Deze blog is ter inspiratie om gitaar te leren spelen.

Doe mee met de conversatie

7 reacties

 1. Helemaal mee eens dat niemand gitaar kan leren spelen als hij niet oefent! Ik heb altijd een gitaar willen spelen, maar ik had geen tijd om te oefenen. Dit jaar heb ik meer vrije tijd, daarom heb ik besloten om mijn droom eindelijk te laten uitkomen. Ik zorg ervoor dat ik elke dag oefen!

 2. Would you be interested in an advertising service that charges less than $49 per month and delivers tons of people who are ready to buy directly to your website? Please send me a reply here: lily5885mil@gmail.com to find out how this works.

 3. Hi! Since you’re reading this message then you just proved that ads submitted via web contact forms like yours works! We can send your ad message to people via their feedback form on their website. The advantage of this kind of promotion is that messages sent through feedback forms are automatically whitelisted. This dramatically improves the chances that your message will be opened. Never any Pay per click costs! Pay a one time fee and reach millions of people. To get more info please send an email to: pia3543bro@gmail.com

 4. Need to find powerful advertising that isn’t full of crap? Sorry to bug you on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your promotional message to sites through their contact forms just like you’re getting this note right now. You can specify targets by keyword or just start bulk blasts to websites in any country you choose. So let’s say you need to push through an ad to all the contractors in the US, we’ll grab websites for just those and post your ad text to them. As long as you’re promoting a product or service that’s relevant to that business category then your business will get awesome results!

  Type up a quick note to sarah1916eva@gmail.com for the details

 5. Ik ben geen beginner , maar ik kom er maar niet achter hoe je een bepaald stukje van een solo speelt. Is daar ook iets over te zeggen of uitleg over te geven?

 6. Are you looking for effective online promotion that isn’t full of crap? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your advertising copy to sites through their contact forms just like you’re receiving this ad right now. You can target by keyword or just do mass blasts to sites in the country of your choice. So let’s say you need to push through a message to all the interior decorators in the US, we’ll grab websites for just those and post your promo to them. Providing you’re advertising some kind of offer that’s relevant to that business category then you’ll be blessed with an awesome result!

  Write a quick note to muhammad2435tay@gmail.com to find out how we do this

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.